dimecres, 18 de maig del 2016

Imatges Digitals

Per tal de treballar les imatges digitals a l'etapa d'educació infantil es poden realitzar múltiples activitats, aquí en van dues: 

Sóc simètric? 
Dues parts esquerra - Imatge original - Dues parts dreta

Aquesta activitat consisteix en el fet que els infants, a partir d'una imatge seva, n'hauran de construir dues més. La primera imatge haurà d'estar formada només per la part esquerra de la imatge original i, la segona haurà d'estar formada només per la part dreta de la imatge original. D'aquesta forma estaran treballant la simetria del seu rostre i, obtindran resultats curiosos i divertits.

Els oficis

Una altra activitat per treballar amb imatges digitals, pot ser construir en grup un personatge a través de la tècnica de collage amb el programa Tux Paint. Aquesta activitat consisteix en crear un personatge, però mitjançant només els objectes propis d'un ofici en especial (metge, pintor, músic, jardiner, professor, bomber, veterinari, etc.). El fet de treballar en equip també afavorirà a la presa de decisions conjuntes i al desenvolupament d'estratègies per treballar de forma col·laborativa. Hem de tenir en compte que en aquesta mena d'activitats l'important és el procés que desenvolupen els infants, no el resultat, ja que aquest pot ser molt variat i, el nostre objectiu és que aprenguin noves tècniques.

Enllaços d'interès:
  • Programa de retoc Gimp (semblant al Photoshop). 
  • Programes on-line de retoc Pixlr Editor (conté les eines bàsiques).
  • Programes on-line de retoc Sumo Paint (conté les eines bàsiques).

Per ampliar:
  • El Projecte els Oficis, ens ensenya com es poden treballar els oficis a l'etapa d'educació infantil, mitjançant diverses metodologies (cançons, històries, etc.) i, fent partícips a la vegada a les famílies dels alumnes. Un dia a la setmana un pare o mare acudeix a classe per explicar de què treballa i fer una petita activitat. 
  • Els oficis com hem vist es poden treballar de formes molt diverses i, una d'elles, és a través de jocs com ara el següent: Jclic Els oficis

diumenge, 15 de maig del 2016

Icones i Senyals

Prohibit utilitzar el mòbil
- Font: Clker
Avui en dia, tot el món és ple d'icones i senyals, les trobem al carrer (stop, pas de vianants, perill...), en centres comercials (lavabos, restaurants, escales mecàniques...), al tren i metro (prohibit fumar, atenció amb les portes, ascensors...), a les escoles (sortida d'emergència, extintor, prohibit utilitzar el mòbil...) a les etiquetes de roba (rentar en fred, planxar...), a la xarxa, etc. 

D'una banda, aquestes icones i senyals ens permeten, mitjançant imatges, substituir llargues instruccions. D'altra banda, moltes d'elles, sobretot les icones, ens permeten comunicar-nos amb usuaris d'altres llengües, ja que posseeixen un valor un universal. 

Des de l'escola és important que es potenciï l'aprenentatge d'icones i senyals per part dels més petits, ja que formen part, directa o indirectament, de la seva quotidianitat. Una activitat que podem realitzar amb els nens i nenes, és la "lectura" i interpretació d'alguna història, cançó, poema, conte o endevinalla, fet a partir d'icones i senyals.  En aquest tipus d'activitat, el paper del mestre és molt important, ja que moltes vegades  haurà de mediar entre les imatges i el text per tal de què els alumnes entenguin el seu significat. Mitjançant aquesta activitat, també es desenvolupa el joc simbòlic i es potència la imaginació.

Abans de realitzar cap activitat, cal tenir clar que les icones acostumen a tenir com a finalitat representar (de forma fidedigna) i,  en canvi, els senyals acostumen a indicar, recomanar o prohibir de forma esquemàtica. 

Historieta feta a partir d'icones i senyals - Un Detectiu i Mig.

          
       UN DETECTIU I MIG from Clàudia García Blanch

Per ampliar:


Autoretrat

Tira d'avatars
Què en penseu sobre els avatars?

A l'etapa d'Educació Infantil, els infants de mica en mica van descobrint com són realment, van començant a reconèixer-se i a diferenciar-se dels altres i, una eina molt útil per treballar aquests processos és realitzant autoretrats. Avui en dia, gràcies a les noves tecnologies, els infants no tenen per què quedar-se només amb un autoretrat fet a mà, sinó que també poden crear increïbles autoretrats a través de múltiples webs on-line i aplicacions.

Perquè veieu un exemple sobre tot el que es pot fer amb les noves tecnologies i, pugeu fer una comparació amb el típic autoretrat manual, a la dreta hi ha adjuntats cinc autoretrats sobre mi. El de dalt de tot està fet a mà i, posteriorment escanejat, el següent està fet a través del programa Paint i, els altres tres estan fets a través d'aplicatius on-line (Face Your Manga, Pocoyo i Crear un Avatar). D'una banda, de tots aquests avatars, pot ser que el més difícil de fer pels infants sigui el del Paint, ja que la utilització de les seves eines a vegades pot ser complicada, però afavoreix al desenvolupament de la motricitat fina i a l'adquisició de destresses. D'altra banda, els avatars que s'han creat a partir d'aplicacions on-line, destaquen pel seu grau de senzillesa, perquè totes les parts (cara, ulls, cabell, nas, boca, roba, etc.) ja estan creades, però potencien molt la creativitat perquè es poden fer milers de combinacions.

Una activitat de continuació, centrada també en l'observació i relacionada amb els autoretrats pot ser un Joc de parelles. D'una banda, amb infants d'educació infantil es pot jugar a emparellar els autoretrats dels companys de classe amb la seva fotografia. D'altra banda, amb alumnes d'educació primària, també es pot treballar el fet d'emparellar els autoretrats dels seus companys amb la seva fotografia, però també es poden emparellar, per exemple, personatges famosos, dissenyadors i il·lustradors amb els seus retrats.

Treballar a partir d'avatars en comptes d'amb imatges o fotografies reals, permet mantenir-nos en l'anonimat. Com a mestres, és molt important que ensenyem als alumnes a utilitzar les noves tecnologies d'una forma segura i adequada per tal que puguin mantenir intacta la seva privacitat.


Aplicacions on-line per crear avatars:
Per ampliar:
  • Com s'ha comentat és molt important treballar l'autoretrat amb els alumnes d'Educació Infantil, ja que aquests estan immersos en un procés de coneixença, però d'igual manera, també és important tractar aquest tema amb els adolescents, ja que sovint viuen conflictes interns  sobre la seva personalitat. Per treballar els autoretrats a l'ESO, un recurs útil és la següent guia: Autorretratos Conociéndonos en el Instituto. 
  • Els autoretrars a l'Etapa d'educació infantil es poden treballar de moltes maneres (dibuixant a mà, amb el Paint, amb aplicacions on-line, etc.) i, una forma molt divertida i creativa és fer-ho a través de la tècnica plàstica el Collage. En el següent enllaç, trobareu una activitat d'autoretrats amb collage proposada per Carmen Castellanos.     http://carmencastellanos.blogspot.com.es/2013/05/tecnica-de-collage-autorretratos.html