diumenge, 15 de maig del 2016

Icones i Senyals

Prohibit utilitzar el mòbil
- Font: Clker
Avui en dia, tot el món és ple d'icones i senyals, les trobem al carrer (stop, pas de vianants, perill...), en centres comercials (lavabos, restaurants, escales mecàniques...), al tren i metro (prohibit fumar, atenció amb les portes, ascensors...), a les escoles (sortida d'emergència, extintor, prohibit utilitzar el mòbil...) a les etiquetes de roba (rentar en fred, planxar...), a la xarxa, etc. 

D'una banda, aquestes icones i senyals ens permeten, mitjançant imatges, substituir llargues instruccions. D'altra banda, moltes d'elles, sobretot les icones, ens permeten comunicar-nos amb usuaris d'altres llengües, ja que posseeixen un valor un universal. 

Des de l'escola és important que es potenciï l'aprenentatge d'icones i senyals per part dels més petits, ja que formen part, directa o indirectament, de la seva quotidianitat. Una activitat que podem realitzar amb els nens i nenes, és la "lectura" i interpretació d'alguna història, cançó, poema, conte o endevinalla, fet a partir d'icones i senyals.  En aquest tipus d'activitat, el paper del mestre és molt important, ja que moltes vegades  haurà de mediar entre les imatges i el text per tal de què els alumnes entenguin el seu significat. Mitjançant aquesta activitat, també es desenvolupa el joc simbòlic i es potència la imaginació.

Abans de realitzar cap activitat, cal tenir clar que les icones acostumen a tenir com a finalitat representar (de forma fidedigna) i,  en canvi, els senyals acostumen a indicar, recomanar o prohibir de forma esquemàtica. 

Historieta feta a partir d'icones i senyals - Un Detectiu i Mig.

          
       UN DETECTIU I MIG from Clàudia García Blanch

Per ampliar:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada