dijous, 18 de febrer del 2016

Com trobar referents fiables?

A l'última sessió d'Alfabetització Digital, la mestra ens va proposar un repte, cercar referents fiables en català, espanyol i qualsevol idioma internacional que parlessin sobre les competències que ha de tenir un docent respecta les TIC. Per fer-ho, però ens va anar donant una sèrie de consells que he recopilat:

1. Abans d'iniciar la recerca hem de pensar molt bé quines paraules clau volem fer servir. Personalment, jo vaig triar: Competències digitals docents/mestres, Docents/mestres i TIC, Competencias digitales docentes/mestros, Docentes/maestros y TIC, Media literacy and Information literacy, Technologies and teachers.
2. No hem d'utilitzar només el cercador Google.com o Google.es, també podem fer servir el Google Acadèmic; altres cercadors generals com ara Bing, Yahoo o Twitter; cercadors de biblioteques com ara el CRAI, cercadors de fundacions o pàgines webs relacionades amb l'educació com ara la Fundació Jaume Bofill o Educación 3.0; o, cercadors fiables a nivell acadèmic com ara Dialnet, que et permet buscar de forma separada documents de revistes o ERIC, que com a afegit t'ofereix un seguit de revistes científiques relacionades amb l'àmbit de cerca.
3. No hem de quedar-nos amb els 10 primers resultats  que ens apareixen, ja que la forma en què estan ordenats no és per fiabilitat sinó per altres motius.
4. Per realitzar cerques més acurades que ens mostrin el que s'ha publicat respecta la nostra temàtica, per exemple, en els últims dos anys, és recomanable utilitzar l'apartat de Cerca Avançada.
5. Finalment, no hem d'oblidar-nos de buscar els referents o la informació en diversos idiomes, com en català, espanyol i anglès, ja que d'aquesta forma n'obtindrem molta més informació.

Després de cercar seguint aquests tips, el meu resultat ha estat el següent:
Català
Generalitat de Catalunya. Tema 3: Competència Digital Docent i Desenvolupament Professional.
Espanyol
Govern d’Espanya i INTEF (Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat), (2013). Marco Común de Competencia Digital Docente.
Internacional-Anglès
UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization), (2011). Media and Information Literacy Curriculum for Teachers.
<http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/media_and_information_literacy_curriculum_for_teachers_en.pdf>[Consultat en línia: 18/02/2016].

Us animo a entrar als enllaços i a aprendre sobre les competències digitals que han de tenir els docents. 

diumenge, 14 de febrer del 2016

Mòbil a l'aula sí o no?

L'altre dia a classe vam estar parlant i debatent sobre diversos temes relacionats amb les tecnologies com ara: que és l'alfabetització digital, com som nosaltres d'alfabets, quines competències digitals recordem que tenien els nostres professors de primària i, un dels temes que més debat va generar va ser, mòbil a l'aula (de secundària) sí o no?

D'una banda, des del meu punt de vista, crec que aquests aparells formen part de la vida quotidiana dels adolescents i que, no té cap mena de sentit prohibir la seva utilització sempre que sigui per a fins educatius. Els nous telèfons mòbils intel·ligents o smartphones, ofereixen multituds de funcions, ja que es poden utilitzar com a eina per consultar informació a internet, per contrastar hipòtesis, per fer fotografies sobre el material amb el qual s'està treballant, per calcular operacions matemàtiques, per mesurar objectes, per planificar-se o, sense anar més lluny, per consultar aquest bloc mitjançant l'aplicació de blogger per a mòbils.

D'altra banda, també considero que si com a docents permetem la utilització d'aquests dispositius en la nostra aula, hem d'ensenyar-lis a fer-los servir d'una forma segura i hem de pautar normes d'utilització, ja que l'objectiu és treure'ls el màxim profit educativament i el desenvolupament de competències com ara la de tractament de la informació i competència digital.

Estaria encantada de saber que opineu respecte aquest tema, us atreviu a comentar? 

A continuació us deixo un enllaç on podreu trobar l'opinió de 15 experts en educació d'Espanya i Llatinoamèrica sobre aquesta temàtica i, l'enllaç a una notícia del diari el Periódico on es reflecteix que Irene Rigau (Consellera d'Ensenyament de Catalunya) aposta per la utilització d'aquests dispositius amb fins pedagògics.

Article d'opinió:
Toyoutome, (2012). 15 expertos en educación cuentan los pros y contras del uso del móvil en el aula.
<http://toyoutome.es/blog/15-expertos-en-educacion-cuentan-los-pros-y-contras-del-uso-del-movil-en-el-aula/34374>[Consultat en línia: 14/02/2016].
Notícia:
El Periódico, (2015). La Generalitat apuesta por el uso del móvil como instrumento pedagógico en las aulas. Barcelona.
<http://www.elperiodico.com/es/noticias/mobile-world-capital/generalitat-apuesta-por-uso-del-movil-como-instrumento-pedagogico-las-aulas-3991392>[Consultat en línia: 14/02/2016].

dimecres, 10 de febrer del 2016

Primers Aprenentatges

Un cop finalitzada ahir la primera sessió de l’assignatura d’Alfabetització Digital en la qual vam crear i registrar aquest bloc, vaig quedar-me amb ganes de posar-li un disseny més atractiu, de canviar la tipografia, el color i la mida de les lletres, d’afegir elements extres, en definitiva de personalitzar-lo una mica. Per aquest mateix motiu, avui m’he posat a investigar i aprendre de forma autònoma sobre aquesta nova eina tecnològica.

En primer lloc, després de llegir la guia d’introducció a Blogger que Google t’ofereix, d’entrar a diverses pestanyes i d’anar toquetejant, he aconseguit canviar la plantilla que utilitzava (Filigrana: Waterma “nº4”) per una que m’agradava més i que he trobat a dreamstime. Tot seguit, també he pogut canviar la tipografia i la mida del títol del bloc (ara utilitzo Walter Turncoat a 70px) i, a més a més, ja que hi era he aprofitat i he canviat la tipografia, la mida i el color d’altres apartats com ara: el text de la pàgina, el text de les pestanyes, el text de la capçalera de la data, etcètera.

En segon lloc, he decidit afegir elements extres al meu bloc. De tots els que l’aplicació m’oferia he triat el traductor de Google, un quadre de recerca (eina que t’ajuda a cercar qualsevol paraula dins del bloc o bé, dins de pàgines i de webs que des d’ell s’han enllaçat) i una imatge. La imatge que he penjat és la d’un avatar que he creat a través d’una web online completament gratuïta (http://www.crearunavatar.com), aquesta idea em va sorgir arran de la visualització del bloc DAC X TFM que anys enrere la nostra professora va crear en col·laboració amb altres professionals de l’educació.

Finalment, he acabat realitzant una nova distribució de l’espai del bloc. De dues columnes he passat a tres (afegint una columna addicional a l'esquerra), ja que no m’acabava de fer el pes que els tres elements que havia afegit estiguessin en una sola columna fent-la d’aquesta forma massa llarga.

Estic segura de què aviat us podré explicar més coses interessants sobre aquest nou món.

PD: A continuació us adjunto una foto de com era el bloc ahir perquè pugeu visualitzar millor els canvis que he realitzat.


dimarts, 9 de febrer del 2016

Benvinguts i Benvingudes al bloc!

Des de fa uns quants anys que les TIC (Tecnologies de la Informació i de la Comunicació) s'estan obrint pas a les escoles i a les aules i, com a estudiant del Doble Grau de Mestre d'Educació Infantil i Primària de la UB (Universitat de Barcelona), he d'adaptar-me a elles i he de començar a plantejar-me com utilitzaré aquestes eines en la meva professió i amb els meus futurs alumnes.

A partir d'aquest bloc intentaré anar-vos informant de tot allò que vagi aprenent respecta aquesta temàtica, principalment, a través de l'assignatura d'Alfabetització Digital. Espero que us agradi.

Clàudia García Blanch.