dijous, 18 de febrer del 2016

Com trobar referents fiables?

A l'última sessió d'Alfabetització Digital, la mestra ens va proposar un repte, cercar referents fiables en català, espanyol i qualsevol idioma internacional que parlessin sobre les competències que ha de tenir un docent respecta les TIC. Per fer-ho, però ens va anar donant una sèrie de consells que he recopilat:

1. Abans d'iniciar la recerca hem de pensar molt bé quines paraules clau volem fer servir. Personalment, jo vaig triar: Competències digitals docents/mestres, Docents/mestres i TIC, Competencias digitales docentes/mestros, Docentes/maestros y TIC, Media literacy and Information literacy, Technologies and teachers.
2. No hem d'utilitzar només el cercador Google.com o Google.es, també podem fer servir el Google Acadèmic; altres cercadors generals com ara Bing, Yahoo o Twitter; cercadors de biblioteques com ara el CRAI, cercadors de fundacions o pàgines webs relacionades amb l'educació com ara la Fundació Jaume Bofill o Educación 3.0; o, cercadors fiables a nivell acadèmic com ara Dialnet, que et permet buscar de forma separada documents de revistes o ERIC, que com a afegit t'ofereix un seguit de revistes científiques relacionades amb l'àmbit de cerca.
3. No hem de quedar-nos amb els 10 primers resultats  que ens apareixen, ja que la forma en què estan ordenats no és per fiabilitat sinó per altres motius.
4. Per realitzar cerques més acurades que ens mostrin el que s'ha publicat respecta la nostra temàtica, per exemple, en els últims dos anys, és recomanable utilitzar l'apartat de Cerca Avançada.
5. Finalment, no hem d'oblidar-nos de buscar els referents o la informació en diversos idiomes, com en català, espanyol i anglès, ja que d'aquesta forma n'obtindrem molta més informació.

Després de cercar seguint aquests tips, el meu resultat ha estat el següent:
Català
Generalitat de Catalunya. Tema 3: Competència Digital Docent i Desenvolupament Professional.
Espanyol
Govern d’Espanya i INTEF (Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat), (2013). Marco Común de Competencia Digital Docente.
Internacional-Anglès
UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization), (2011). Media and Information Literacy Curriculum for Teachers.
<http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/media_and_information_literacy_curriculum_for_teachers_en.pdf>[Consultat en línia: 18/02/2016].

Us animo a entrar als enllaços i a aprendre sobre les competències digitals que han de tenir els docents. 

3 comentaris:

  1. Encuentro muy práctico y de vital interés para los estudiantes de todas las edades la explicación sobre "Com trobar referents fiables"?. Es algo que todos nos hemos preguntado alguna vez, a la hora de hacer trabajos.

    Muchas gracias,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me alegro que te haya parecido muy práctica y útil mi entrada, te animo a leer las siguientes y, si tienes cualquier duda puedes preguntarme.

      Elimina