divendres, 3 de juny del 2016

Galeria d'Art

Benvolguts navegants!

A continuació trobareu un seguit d'activitats que s'han anat realitzant a l'assignatura d'Alfabetització Digital i que, són interessants de compartir. Al llarg de les pròximes entrades, s'explicarà amb més detall quins són els programes que s'han utilitzat per  a cada activitat, com es poden utilitzar com a mestres, quins continguts es poden treballar i, quines activitats es poden fer.

Treballem amb imatges - Modes de color (Photoshop)


Escala de grisos
CYMK
Mapa de Bits
RGB


Ens ho passem d'allò més bé al museu! (Photoshop i Power Point)


Formes Geomètriques i Orgàniques - La forma es transforma (Inkscape)

Treballem els oficis (Tux Paint)


Dibuixem amb lletres 
Nom Claudia - Robotype

Un àlbum animat - Els Llops del Carib (Photoshop i Movie Maker)

                                        

dimecres, 18 de maig del 2016

Imatges Digitals

Per tal de treballar les imatges digitals a l'etapa d'educació infantil es poden realitzar múltiples activitats, aquí en van dues: 

Sóc simètric? 
Dues parts esquerra - Imatge original - Dues parts dreta

Aquesta activitat consisteix en el fet que els infants, a partir d'una imatge seva, n'hauran de construir dues més. La primera imatge haurà d'estar formada només per la part esquerra de la imatge original i, la segona haurà d'estar formada només per la part dreta de la imatge original. D'aquesta forma estaran treballant la simetria del seu rostre i, obtindran resultats curiosos i divertits.

Els oficis

Una altra activitat per treballar amb imatges digitals, pot ser construir en grup un personatge a través de la tècnica de collage amb el programa Tux Paint. Aquesta activitat consisteix en crear un personatge, però mitjançant només els objectes propis d'un ofici en especial (metge, pintor, músic, jardiner, professor, bomber, veterinari, etc.). El fet de treballar en equip també afavorirà a la presa de decisions conjuntes i al desenvolupament d'estratègies per treballar de forma col·laborativa. Hem de tenir en compte que en aquesta mena d'activitats l'important és el procés que desenvolupen els infants, no el resultat, ja que aquest pot ser molt variat i, el nostre objectiu és que aprenguin noves tècniques.

Enllaços d'interès:
  • Programa de retoc Gimp (semblant al Photoshop). 
  • Programes on-line de retoc Pixlr Editor (conté les eines bàsiques).
  • Programes on-line de retoc Sumo Paint (conté les eines bàsiques).

Per ampliar:
  • El Projecte els Oficis, ens ensenya com es poden treballar els oficis a l'etapa d'educació infantil, mitjançant diverses metodologies (cançons, històries, etc.) i, fent partícips a la vegada a les famílies dels alumnes. Un dia a la setmana un pare o mare acudeix a classe per explicar de què treballa i fer una petita activitat. 
  • Els oficis com hem vist es poden treballar de formes molt diverses i, una d'elles, és a través de jocs com ara el següent: Jclic Els oficis

diumenge, 15 de maig del 2016

Icones i Senyals

Prohibit utilitzar el mòbil
- Font: Clker
Avui en dia, tot el món és ple d'icones i senyals, les trobem al carrer (stop, pas de vianants, perill...), en centres comercials (lavabos, restaurants, escales mecàniques...), al tren i metro (prohibit fumar, atenció amb les portes, ascensors...), a les escoles (sortida d'emergència, extintor, prohibit utilitzar el mòbil...) a les etiquetes de roba (rentar en fred, planxar...), a la xarxa, etc. 

D'una banda, aquestes icones i senyals ens permeten, mitjançant imatges, substituir llargues instruccions. D'altra banda, moltes d'elles, sobretot les icones, ens permeten comunicar-nos amb usuaris d'altres llengües, ja que posseeixen un valor un universal. 

Des de l'escola és important que es potenciï l'aprenentatge d'icones i senyals per part dels més petits, ja que formen part, directa o indirectament, de la seva quotidianitat. Una activitat que podem realitzar amb els nens i nenes, és la "lectura" i interpretació d'alguna història, cançó, poema, conte o endevinalla, fet a partir d'icones i senyals.  En aquest tipus d'activitat, el paper del mestre és molt important, ja que moltes vegades  haurà de mediar entre les imatges i el text per tal de què els alumnes entenguin el seu significat. Mitjançant aquesta activitat, també es desenvolupa el joc simbòlic i es potència la imaginació.

Abans de realitzar cap activitat, cal tenir clar que les icones acostumen a tenir com a finalitat representar (de forma fidedigna) i,  en canvi, els senyals acostumen a indicar, recomanar o prohibir de forma esquemàtica. 

Historieta feta a partir d'icones i senyals - Un Detectiu i Mig.

          
       UN DETECTIU I MIG from Clàudia García Blanch

Per ampliar:


Autoretrat

Tira d'avatars
Què en penseu sobre els avatars?

A l'etapa d'Educació Infantil, els infants de mica en mica van descobrint com són realment, van començant a reconèixer-se i a diferenciar-se dels altres i, una eina molt útil per treballar aquests processos és realitzant autoretrats. Avui en dia, gràcies a les noves tecnologies, els infants no tenen per què quedar-se només amb un autoretrat fet a mà, sinó que també poden crear increïbles autoretrats a través de múltiples webs on-line i aplicacions.

Perquè veieu un exemple sobre tot el que es pot fer amb les noves tecnologies i, pugeu fer una comparació amb el típic autoretrat manual, a la dreta hi ha adjuntats cinc autoretrats sobre mi. El de dalt de tot està fet a mà i, posteriorment escanejat, el següent està fet a través del programa Paint i, els altres tres estan fets a través d'aplicatius on-line (Face Your Manga, Pocoyo i Crear un Avatar). D'una banda, de tots aquests avatars, pot ser que el més difícil de fer pels infants sigui el del Paint, ja que la utilització de les seves eines a vegades pot ser complicada, però afavoreix al desenvolupament de la motricitat fina i a l'adquisició de destresses. D'altra banda, els avatars que s'han creat a partir d'aplicacions on-line, destaquen pel seu grau de senzillesa, perquè totes les parts (cara, ulls, cabell, nas, boca, roba, etc.) ja estan creades, però potencien molt la creativitat perquè es poden fer milers de combinacions.

Una activitat de continuació, centrada també en l'observació i relacionada amb els autoretrats pot ser un Joc de parelles. D'una banda, amb infants d'educació infantil es pot jugar a emparellar els autoretrats dels companys de classe amb la seva fotografia. D'altra banda, amb alumnes d'educació primària, també es pot treballar el fet d'emparellar els autoretrats dels seus companys amb la seva fotografia, però també es poden emparellar, per exemple, personatges famosos, dissenyadors i il·lustradors amb els seus retrats.

Treballar a partir d'avatars en comptes d'amb imatges o fotografies reals, permet mantenir-nos en l'anonimat. Com a mestres, és molt important que ensenyem als alumnes a utilitzar les noves tecnologies d'una forma segura i adequada per tal que puguin mantenir intacta la seva privacitat.


Aplicacions on-line per crear avatars:
Per ampliar:
  • Com s'ha comentat és molt important treballar l'autoretrat amb els alumnes d'Educació Infantil, ja que aquests estan immersos en un procés de coneixença, però d'igual manera, també és important tractar aquest tema amb els adolescents, ja que sovint viuen conflictes interns  sobre la seva personalitat. Per treballar els autoretrats a l'ESO, un recurs útil és la següent guia: Autorretratos Conociéndonos en el Instituto. 
  • Els autoretrars a l'Etapa d'educació infantil es poden treballar de moltes maneres (dibuixant a mà, amb el Paint, amb aplicacions on-line, etc.) i, una forma molt divertida i creativa és fer-ho a través de la tècnica plàstica el Collage. En el següent enllaç, trobareu una activitat d'autoretrats amb collage proposada per Carmen Castellanos.     http://carmencastellanos.blogspot.com.es/2013/05/tecnica-de-collage-autorretratos.html 

dimarts, 5 d’abril del 2016

El Disseny del Bloc

Benvolguts i benvolgudes!
Avui hem començat un nou bloc de l'assignatura d'Alfabetització Digital, el qual no està tan centrat en aplicacions educatives i de recerca, sinó que està basat, principalment, en programes de retoc de fotografies com ara el Gimp, el Photoshop o el Paint o, en programes d'edició com ara el Power Point. A través d'aquests programes aprendrem a realitzar diverses creacions i dissenys.
Logo Gimp - Font: Wikimedia Commons
Per iniciar-nos en aquest nou món, la professora ens ha proposat avaluar el disseny del nostre bloc, tot argumentant el perquè de totes les decisions que havíem pres.

En primer lloc, comentar que a l'inici del bloc utilitzava una plantilla predissenyada de l'aplicació, en concret, la Filigrana- Watermark (rosa), però després vaig decidir personalitzar-lo una mica i posar-ne una plantilla que estigués més relacionada amb el meu bloc i amb l'àmbit educatiu. 
Logo Photoshop - Font Bloc Jhonimax1995
Aleshores vaig decidir posar la plantilla actual, que consisteix en un fons blanc on hi ha llapis de colors. El fet que la majoria del fons sigui blanc, facilita la lectura i fa més llegible el contingut, ja que no es produeix un contrast excessiu de colors i, per tant, la vista no es força ni es cansa. A més a més, aquest color blanc de fons permet transmetre la sensació de pau, ordre, puresa i innocència, mentre que els llapis de tots colors, permeten transmetre sensacions molt variades que poden fer al·legoria als diferents caràcters i punts forts que poden tenir els alumnes (calma, imaginació, vitalitat, creativitat, sociabilitat, etc.).


Logo Paint - Font: Contenidos Digitales
En segon lloc, pel que fa al títol del bloc, destacar que he utilitzat l'estil tipogràfic Coming Soon a 70 px (gran perquè destaqui) i que, aquest estil també l'he utilitzat per a la resta de text del bloc tret dels cossos de les entrades, on he utilitzat l'estil tipogràfic Verdana, ja que trobo que és una lletra més recta i sense serif i que, això farà que la seva lectura sigui més fluida. A més a més, en les entrades utilitzo un interlineat notable per evitar que les frases s'enganxin les unes a les altres i facilitar així també la seva lectura.
Finalment, destacar que els colors que he utilitzat en els diferents textos (títol del bloc, títols de les entrades, gadgets, etc.) fan referència a una mateixa àrea monocromàtica, constituïda per diversos tons de rosa-lila, fet que afavoreix a què no hi hagi excessius contrastos per la vista.

diumenge, 3 d’abril del 2016

Viatge Natural pel Parc del Castell

L'últim grup, format per Laia Arimany, Mònica Font, Neus Huescar i Hug Sivilla, va dissenyar una Unitat Didàctica relacionada amb l'Àrea de Coneixement del Medi Natural i Social que es basava en la realització d'una ruta per la muntanya mitjançant la utilització d'iPads i de Codis QR. Aquesta UD, està inserida en l'etapa d'Educació Primària i, està adreçada a una classe de 21 nens i nens de  de primària (de 10 a 11 anys).

Per a la realització d'aquesta sortida, es necessiten set iPads, ja que es formaran set grups de tres persones. Els iPads han d'estar carregats, han de tenir la Geolocalització activada i, han de tenir els següents programes instal·lats: el Wikiloc i el I-Nigma Reader (lector de codis QR).

Logo Wikiloc - Font Wikiloc
D'una banda, pel que fa a Wikiloc, comentar que aquest programa permet dissenyar i compartir tota mena de rutes a l'aire lliure, ja sigui per a realitzar-les a peu, en BTT, en Quad, etc. i, a més a més, t'ofereix la possibilitat de realitzar un seguiment en viu de la ruta.

Logi I-Nigma - Font iDtagg
D'altra banda, pel que fa a I-Nigma Reader, comentar que aquest és un dels programes més populars de lectura de codis QR, ja que serveix per a un ampli ventall de terminals i plataformes. A més a més, aquest lector permet compartir el codi llegit via sms o a través de xarxes socials com ara Facebook o Twitter.

A mesura que els nens i nens vagin avançant per la ruta dissenyada al Parc del Castell, aniran trobant els diferents codis QR que hauran de llegir (mitjançant el lector de QR) i respondre. Aquests codis contindran preguntes sobre tots aquells continguts que han anat treballat al llarg del curs des de les diverses assignatures, però sobretot sobre els continguts treballats a l'Àrea de Coneixement del Medi.

Creem la nostra Llegenda a partir de les TIC: Un conte per Sant Jordi

El sisè grup, format per Clara Pons, Ana Hernández, Andrea Sánchez i Mireia Simón, va dissenyar una Unitat Didàctica relacionada amb l'Àrea de Llengua Catalana i Literatura que es basava principalment, en l'estudi de l'època medieval i en la creació d'una llegenda atípica de Sant Jordi les setmanes prèvies a aquesta Diada. Aquesta UD, està inserida en l'etapa d'Educació Primària i, va dirigida a nens i nenes de 3er i 4rt (cicle mitjà: de 8 a 10 anys).

D'una banda, per tal d'introduir als alumnes a la temàtica, es realitzaran dues activitats relacionades amb l'època medieval (Viure als castells i Viure a la ciutat medieval) d'Edu365, una pàgina web creada per la Generalitat de Catalunya i el Departament d'Ensenyament, repleta de jocs educatius interactius. A més a més, també es farà un concurs de respondre preguntes a través del programa en línia anomenat Kahoot.
Logo Kahoot! - Font: Proyecto Educa Tajamar

Logo Edu365 - Font Xtec

D'altra banda, per tal de potenciar la creativitat, es demanarà als nens i nenes que creïn un final alternatiu a la llegenda de Sant Jordi a través del programa StoryJumper. Abans però, hauran de visualitzar algun tutorial com ara: https://www.youtube.com/watch?v=2MoS-NQqZEs.

Logo StoryJummper - Shayla Palao Bosch

Coneixem els Elements del Relleu de la nostra Terra

El cinquè grup, format per Ariadna Cornella, Sandra Gómez, Dani Mosquera i Víctor Rodríguez, va crear una Unitat Didàctica relacionada amb l'Àrea de Coneixement del Medi Natural, on l'objectiu principal és que els alumnes puguin aprendre d'una forma divertida els elements del relleu més importants del seu entorn (Catalunya). Aquesta UD, està inserida en l'etapa d'Educació Primària i, està adreçada a nens i nenes de de primària (d'11 a 12 anys).

Logo Animaps - Font Bloc tuesdays with Karen
D'una banda, l'activitat central d'aquesta programació és la creació d'un mapa a través del programa Animaps tot fent èmfasi en els elements del relleu. Aquest programa permet crear mapes amb rutes interactives, on hi es poden afegir imatges, vídeos, text, etcètera. A més a més, un cop finalitzades les creacións es poden compartir en format de vídeo.

Aquest programa et permet crear mapes mitjançant objectes que es mouen com també imatges i textos que apareixen en el moment just, i línies que assenyalen un recorregut o que marquen un moviment. 

D'altra banda,  per tal d'avaluar tots els continguts treballats, s'utilitzarà el Trivinet i el Triviar, dos jocs d'Edu365, una pàgina web creada per la Generalitat de Catalunya i el Departament d'Ensenyament, repleta de jocs educatius interactius. Aquests jocs permeten als professors realitzar tot un seguit de preguntes mitjançant el format d'un trivial, fet que motiva als alumnes i capta el seu interès. 

Logo Trivianet - Font: Trivianet
Logo Triviar - Font Twitter

About me

El quart grup, format per la Clara, la Patricia Canela i l'Andrea Escribano va dissenyar una Unitat Didàctica anomenada "About me" (Sobre mi) relacionada amb l'Àrea de Llengua Estrangera (Anglès) on, l'objectiu principal és que els nens i nenes es coneguin a si mateixos. Aquesta UD, està inserida en l'etapa d'Educació Primària, està adreçada a alumnes de 3r de primària (de 8 a 9 anys) i, segueix la filosofia Learning by doing.

Logo Scratch - Font: Inervy Crea
L'activitat central d'aquesta Unitat Didàctica consisteix en utilitzar l'Scratch i la llengua anglesa per transmetre als companys coses sobre ells mateixos, com ara: quins són els seus hobbies, com creuen que la resta de persones el/la veu, quins són els seus gustos i preferències, quins són els seus sentiments més freqüents, etc. L'Scratch, és un programa en línia on es poden crear tota mena d'animacions, personatges i, entre d'altres, històries interactives. 

dimecres, 30 de març del 2016

Aprenem amb les TIC

El tercer grup, format per Montse Lluch, Marina Mañé, Lola Ruiz i Clara, va crear una Unitat Didàctica relacionada amb l'Àrea de Coneixement del Medi i basada en el cos humà i els seus sentits. Aquesta UD, està inserida en l'etapa d'Educació Primària i, està adreçada a alumnes de 2n de primària (de 7 a 8 anys).

Imatge del Bloc Coneixemenet del Medi
En primer lloc, per al desenvolupament de la UD, han creat un Bloc de l'assignatura anomenat "Coneixement del Medi" on estan penjades les diverses activitats que s'aniran realitzant i, on tant pares, com mestres, com infants poden participar.


Logo Kidrex - Font: Teachbytes
En segon lloc, al final de cada sessió sempre acabaran mostrant una curiositat als nens i nenes, fet que els motivarà i els mourà a buscar informació pel seu compte a casa. Abans però, la mestra els ensenyarà a cercar per Internet  mitjançant paraules clau, dates, etc. i, a través de Kidrex, un cercador segur i adaptat als més petits.

Logo Kahoot! - Font: Proyecto Educa Tajamar
D’altra banda, per tal de resoldre finalment les diverses curiositats, faran servir l'aplicació en línia Kahoot, que consisteix en un concurs entre els alumnes, on disposen d'un temps determinat (si fos necessari, el temps es pot parar) i, de diverses opcions (quatre) per a cada pregunta-curiositat.

Per últim, per tal d'avaluar d'una forma més global els aprenentatges dels alumnes, han decidit fer ús del programa Stop Motion, on els infants mitjançant l'ús de tauletes, hauran de crear un vídeo sobre el procés d'elaboració d'un mural-resum centrat en el cos humà. A través d'Stop Motion, també podran afegir-hi imatges, música de fons, sons, text, etc.

Una Vida Saludable

Pel que fa a aquesta Unitat Didàctica (Una Vida Saludable) creada per mi, destacar que està relacionada amb l'Àrea de Coneixement del Medi Natural i que, l'objectiu principal és que infants de 2n d'Educació Primària (de 7 a 8 anys), puguin adquirir bons hàbits alimentaris i esportius per tal de dur una vida saludable i, en la mesura del possible, lliure de malalties.

Aquesta programació està constituïda per 5 activitats de diversa índole (un conte, una sortida, una gimcana esportiva, etc.) que ajuden tant a l'exploració de coneixements previs i de concepcions alternatives, com a la consolidació i avaluació de nous conceptes i coneixements.

Captura de pantalla del JClic: Menjar be! - Font:
Comissió del medi abient del Sagrat Cor
En la primera activitat (Cada Aliment al seu Lloc!), les TIC estan presents a través de la utilització d’ordinadors i de la realització d’un JClic (joc interactiu), JClic: Menjar bé!. Considero que l’ús d’aquest joc és molt adequat, ja que tracta els conceptes que s’acaben de treballar a l’aula i, a través d’una forma lúdica, divertida i diferent, ofereix als alumnes la possibilitat de què puguin adonar-se dels seus coneixements i de si han fet progressos. A més a més, aquest element servirà a la mestra com a element avaluatiu.

Portada del llibre "Lluís i e senyor Kandinsky"
- Font: Òscar Julve
Al llarg de la segona activitat (Aprenem Llegint!), es projectarà a la pissarra digital el llibre “Lluís i el senyor Kandinsky”, creat pels germans Gassol (jugadors de bàsquet) i els germans Roca (millors cuiners del món) i, mitjançant aquest recurs es promourà una bona alimentació i una activitat física diària. Crec que la utilització d’un conte com a element pedagògic sempre és molt enriquidor, ja que els alumnes de seguida s’interessen per les històries i més, si són de ficció i les han escrites personatges famosos. Durant la lectura del llibre, els alumnes en tot moment tindran aquest suport visual que els ajudarà a no perdre el fil, encara que també podran disposar d’aquest mateix llibre en format paper. 

Captura de pantalla del Joc Piràmide Alimentària
- Font: 5 al Dia
D’una banda, en la primera part de la tercera activitat (Què Mengem?), s’utilitzarà la pissarra digital per tal de crear senzills gràfics i estadístiques. L’objectiu principal en utilitzar aquest recurs tecnològic és que els alumnes puguin veure d’una forma més visual el resultat de les preguntes que s’estan realitzant. D’altra banda, en la segona part de l’activitat, la nutricionista utilitzarà un joc interactiu sobre la piràmide alimentària per tal de fer més emocionant, divertida i interessant l’explicació de continguts. Finalment, la nutricionista podrà utilitzar la pissarra digital per projectar informació o imatges relacionades amb la diabetis i l’obesitat.

Logo Programa Word - Font: Wikimedia Commons
En la quarta activitat (Sortida al Mercat!), els alumnes estaran en contacte amb diversos aparells electrònics. D’una banda, al mercat podran utilitzar una calculadora per calcular el canvi que els haurien de tornar els botiguers o, per calcular quants diners els queda per poder seguir comprant aliments. Mitjançant l’ús d’aquest aparell, es facilitaran i s’agilitzaran els càlculs, sobretot, en els més menuts. D’altra banda, al mercat també podran i, de fet hauran, de fer servir una càmera fotogràfica per tal d’immortalitzar tots aquells aliments que han comprat de forma fictícia i que després utilitzaran per elaborar un menú saludable i equilibrat. Tot i que la utilització d’aquests dos aparells electrònics no és indispensable per al desenvolupament de l’activitat, trobo que poden ser elements molt motivadors pels alumnes. Finalment, un cop a l’escola, per elaborar el menú, els alumnes faran ús dels ordinadors de l’aula d’informàtica i del programa informàtic Word. D’aquesta senzilla forma, podran veure plasmats els coneixements adquirits i, es podran adonar dels seus progressos.

Imatge notes musicals - Font: Enciclopèdia de la Música
En l’última activitat (Fem Esport!), les TIC estan introduïdes mitjançant reproductors d’àudio. A cada prova hi haurà un reproductor que anirà emetent una endevinalla relacionada amb algun dels conceptes que han estat treballant a les sessions anteriors i que, els alumnes hauran d’endevinar per poder realitzar l’activitat física. Considero que el fet d’introduir aquests reproductors i aquestes endevinalles, farà que els alumnes tinguin més interès per la gimcana i, provocarà que vulguin respondre totes les endevinalles, cosa que per fer, hauran de pensar i reflexionar profundament sobre el que han treballat i après. 

Les Formes Geomètriques

El passat dijous 31 de març, vam finalitzar el primer apartat de l’assignatura d'Alfabetització Digital amb la nostra professora Nati Cabrera i, vam dedicar la sessió a exposar per grups les Unitats Didàctiques que havíem dissenyat i que, destaquen per un gran ús de les TIC. En aquest post i en els sis següents (Una Vida Saludable, Creem la nostra Llegenda a partir de les TIC, Aprenem amb les TIC, About me, Coneixem els Elements de Relleu de la nostra Terra i Viatge Natural pel Parc del Castell), us explicaré una mica de què tracta cada Unitat Didàctica i com s’utilitzen en ella les noves tecnologies.

El primer grup que va exposar i que estava format per Jessica Febas, Lourdes Juan, Nicole Leyva i Aroa Sala, va crear una Unitat Didàctica relacionada amb l'Àrea de Matemàtiques que es basava en l'aprenentatge de les Formes Geomètriques, saber-les identificar, dibuixar i utilitzar en diversos contextos a través de recursos virtuals i, en el treball cooperatiu dels seus alumnes a través de grups interactius. Aquesta UD està inserida en l’etapa d'Educació Infantil i, va dirigida a nens i nenes de P5 (de 5 a 6 anys).


Logo Educaplay - Font: Adrformacion
Per començar, les nostres companyes ens van explicar tot un seguit d’activitats que fomentaven sobretot l’aprenentatge nom-forma geomètrica i que, havien trobat a l’aplicació en línia EducaPlay. Aquesta aplicació en línia destaca perquè també et permet rear les teves pròpies activitats i compartir-les i, per oferir un ampli ventall d’activitats ja creades. Una d’aquestes activitats consistia en el fet de dibuixar mitjançant només formes geomètriques, diversos objectes o animals senzills i amb unes formes bastant definides com ara: una casa, un arbre, una girafa, etc.

Captura de pantalla del joc Shapebot Showroom
A continuació, també van explicar-nos que a la pàgina web Anglès 365 havien trobat un joc digital molt divertit que consistia en la creació d'un robot a través de figures geomètriques. 



Logo Story Jumper - Font Shayla Palao Bosch
Finalment, l'última activitat que havien dissenyat consistia en la lectura d'un conte digital que elles mateixes havien creat a través de l'aplicació StoryJumper i que, estava replet de figures geomètriques que els nens i nenes havien d'anar identificant.

Logo Nearpod - Font: Ashland Tech
En resum, pel que fa a les TIC, aquesta unitat didàctica requereix recursos materials com ara: diverses tauletes (amb l'aplicació Nearpod que serveix per interconnectar entre si les diverses tauletes, permetent a la mestra dur a terme un seguiment dels progressos dels seus alumnes) i una pissarra digital i; diversos recursos en línia com ara: EducaPlay, Shapebot Showroom StoryJumper.

dijous, 17 de març del 2016

Recursos i Eines per al Treball Cooperatiu

Bon dia! Avui us explicaré alguns dels recursos i de les eines que podeu utilitzar a l'hora de realitzar treballs en grup, sobretot, quan els components d'aquest no viuen en la mateixa població o bé, quan tenen altres ocupacions i la seva disponibilitat és molt reduïda.

Logo Whatsapp - Font DM diseño mulyimedia
En primer lloc, un dels recursos més útils pel que fa a la comunicació i que, a més a més, permet crear grups és l'anomenat Whatsapp. Amb aquesta aplicació a part de poder escriure missatges, enviar fotografies, vídeos, notes de veu, ubicacions i, contactes, ara també es poden enviar i compartir documents en format pdf. A l'hora de fer servir-la, es pot fer via mòbil o bé, a través de l'ordinador amb l'aplicació en línia Whatsapp Web, abans però, amb el mòbil hauràs d'escanejar un codi QR.

Logo Google Drive  - Font: Wikimedia Commons
En segon lloc, una de les eines més utilitzades pel que fa a l'emmagatzematge i compartiment d'arxius és Google Drive. Aquesta aplicació permet crear un espai virtual al qual es pot accedir des de qualsevol dispositiu sempre i quan tingui connecció a Internet. Aquí, es poden allotjar tota mena d'arxius: documents word, fulls de càlcul, presentacions, formularis, fotografies, vídeos, etc. i, es poden organitzar en carpetes i en subcarpetes. Aquesta eina permet compartir tots els arxius i, a més a més, permet a totes les persones amb qui s'ha compartit el document treballar-lo a la vegada.

Per últim, m'agradaria comentar que Google també disposa d'altres recursos molt útils com ara: Google Calendar, calendari en línia en el qual es poden apuntar tota mena d'esdeveniments i crear planificacions (distribució de les tasques i del temps) que es poden compartir i; Google Hangouts, aplicació multiplataforma de missatgeria instantània que permet enviar missatges, realitzar videotrucades i rebre trucades telefòniques (aquestes trucades però, poden tenir un cost).
Logo Google Hangouts - Font: Brands of the World
Logo Google Calendar - Font: Wikipedia

dimecres, 16 de març del 2016

Drets d'Autor i Creative Commons

Segur que més d'una vegada us heu preguntat sobre si podeu utilitzar els recursos i continguts que han elaborat altres persones i que heu trobat a Internet, sobre com ho podeu fer, sobre com podeu autoprotegir les pròpies creacions que pengeu a les xarxes, etc.

D'una banda, cada vegada que vulguem utilitzar fotografies, vídeos, textos o qualsevol tipus de document que han creat altres persones, hem de tenir molta cura, ja que posseeixen uns drets d'autor i hi ha algunes accions que són il·legals. L'expressió drets d'autor fa referència al conjunt de drets legítims que té una persona sobre la seva obra, ja sigui de naturalesa literària, artística o científica. Els autors tenen en exclusiva els drets d'explotació de la seva obra, reproducció, distribució, comunicació pública i transformació. En conclusió, sempre que vulguem utilitzar material aliè, hem de citar la font d'on prové i, si no està especificada i no tenim clar a quina llicència està subjecte, hem d'intentar contactar amb l'autor per demanar-li permís, si no no podem fer-ne ús.


D'altra banda, per tal de protegir el nostre material que pengem a Internet, com ara aquest bloc, sempre podem crear la nostra llicència a través de Creative 
Logo Creative Commons
Commons. Creative Commons és una corporació gratuïta que ofereix la possibilitat de restringir l'ús que poden fer terceres persones sobre els teus materials.


Finalment, tractar aquesta temàtica m'ha fet pensar i reflexionar sobre si tots els materials (imatges, enllaços, vídeos, definicions) que he utilitzat i compartit en aquest bloc, les he citat adequadament per tal de no saltar-me cap llicència ni vulnerar cap dret d'autor. Per saber com s'han de citar tots els materials utilitzats, he consultat les normes APA, estil de citació estàndard creat per l'APA (American Psychological Association).

dilluns, 14 de març del 2016

Una nova eina SYMBALOO!

Heu sentit a parlar alguna vegada sobre Symbaloo?
Symbaloo és una increïble eina que serveix per organitzar el nostre espai virtual, ja que ens permet recollir en una sola pàgina web anomenada webmix, totes les pàgines i aplicacions en línia que utilitzem diàriament com ara: blogger, facebook, instagram, twitter, youtube, gmail, google drive, google traductor, wordreference, corrector softcatalà, wikipedia, etcètera, per tal de tenir-les al nostre abast d'una forma més ràpida i senzilla.

Pel que fa als meus inicis amb Symbaloo, comentar-vos que seguint les diapositives que us he enllaçat més abaix, m'ha estat molt fàcil registrar-me, tot i que, igual que em va passar amb Twitter, per acabar d'activar del tot el compte he hagut d'entrar al meu correu electrònic. Un cop finalitzat aquest primer pas, he començat a personalitzar el meu perfil afegint una imatge de perfil, la meva data de naixement i informació útil sobre mi. Tot seguit, he començat a afegir blocs (pàgines i aplicacions) a la meva webmix habitual i, he canviat la imatge de fons. Per acabar, m'he posat a cercar webmixs relacionades amb l'educació i, he començat a crear la meva pròpia webmix sobre aquesta temàtica.

A continuació, us adjunto la meva webmix habitual, la webmix que estic creant sobre recursos educatius útils i, tres de les webmixs relacionades amb l'educació que he trobat i que m'han semblat força interessants.

http://www.symbaloo.com/home/mix/13ePBeW4F2 (Webmix pròpia habitual: Inici).

http://www.symbaloo.com/home/mix/13ePBeW4MX (Webmix pròpia sobre l'educació: Webmix Educativa).


http://www.symbaloo.com/home/mix/educacion-infantil (Webmix Educación Infantil, conté des de contes educatius fins a diaris).

http://www.symbaloo.com/home/mix/jcliceducacioninfantil (Webmix JClic Educación Infantil, repleta de jocs digitals "JClics" per als més petits).

http://www.symbaloo.com/home/mix/edu-symbaloo (Webmix EDU-Symbaloo, conté pàgines educatives d'arreu del món).

Per a tots aquells que vulgueu endinsar-vos en aquesta nova eina, per registrar-vos i donar les primeres passes, podeu ajudar-vos d'aquestes diapositives creades per Luisa Martínez http://www.slideshare.net/quintoysexto/tutorial-symbaloo-10056256 o bé, d'aquest vídeo tutorial de Youtube https://www.youtube.com/watch?v=kzO3h9s0KSo.

Quina és la qualitat d'aquest BLOC?

Autoavaluar-nos sempre és una tasca àrdua, ja que és molt difícil avaluar de forma totalment crítica una feina que tu mateix has fet i, a la qual li has dedicat esforç i temps. Tot i això, la nostra mestra d’Alfabetització ens ha proposat el repte d’avaluar el nostre projecte transversal de l’assignatura, aquest bloc, a partir de la següent rúbrica:

Font: Andre Churches - Blog Journalling Rubric - Bloom's Digital Taxonomy
En primer lloc, pel que fa a l'apartat anomenat Blogging, destacar que em situaria al tercer nivell. D'una banda, considero que les meves entrades, tant visualment com externament, estan ben estructurades, ja que en elles hi ha paraules en negreta i en cursiva (per destacar conceptes), paraules que posseeixen enllaços (per facilitar l'accés a més informació) i, el seu text està justificat i dividit en diferents paràgrafs (introducció, desenvolupament i, normalment, conclusió). A més a més, les entrades que he creat estan redactades a partir d'un llenguatge formal, inclouen un vocabulari ric i, rarament posseeixen erros gramaticals. D'altra banda, tot i que les entrades no estan estretament relacionades les unes amb les altres, hi ha cohesió entre elles, ja que totes formen part dels aprenentatges que hem anat realitzant a l'assignatura i, per tant, en major o menor grau estan relacionades amb les TIC i l'educació. Finalment, considero que les imatges i enllaços de les entrades són apropiats, ja que ofereixen informació extra al lector o, ajuden a fixar-la, tot i això, cal remarcar que normalment les fonts d'origen d'aquests materials no estan esmentades, però d'ara endavant, procuraré fer-ho.

En segon lloc, pel que fa a l'apartat Understanding, destacar que també em situaria al tercer nivell, ja que les entrades que he realitzat, mostren coneixement i profunditat en el tema tractat (contenen enllaços amb material de suport, com ara, tutorials). A més a més, com ja he comentat, les entrades expressen els aprenentatges i les activitats que he anat realitzant al llarg de l'assignatura i, per tant, considero que estan totalment relacionades amb tot allò que s'han anat tractant a classe. Finalment, l'opinió personal en aquestes entrades s'ha quedat bastant reduïda a l'indispensable i, normalment, està expressada en un estil apropiat i, en relació amb el que s'està explicant.

Per últim, pel que fa a l'aparat Timeliness, destacar que em tornaria a situar també en el tercer nivell. Totes les entrades estan ordenades cronològicament, encara que algunes d'elles no estan escrites el mateix dia que es van tractar a classe, ja que estic realitzant el Practicum I i, és molt difícil anar totalment al dia com la resta, per tant, pot haver-hi una sèrie de dies on no hi ha entrades i, d'altres on es poden trobar més d'una. Pel que fa als comentaris, destacar que els he contestat tant aviat com m'he adonat i que, per tant, no hi ha gaire separació en el temps entre comentari i resposta.

En conclusió, considero que la qualitat del meu bloc és alta, ja que totes les entrades estan estretament lligades amb l'assignatura d'Alfabetització Digital, principal objectiu del bloc i, a més a més, ofereixen informació i recursos interessants d'una forma clara.  No obstant això, totes les coses sempre es poden millorar i aquest bloc no és una excepció, ja que, per exemple, podria intentar citar les fonts de les imatges o escriure les entrades d'una forma més periòdica.