dimecres, 16 de març del 2016

Drets d'Autor i Creative Commons

Segur que més d'una vegada us heu preguntat sobre si podeu utilitzar els recursos i continguts que han elaborat altres persones i que heu trobat a Internet, sobre com ho podeu fer, sobre com podeu autoprotegir les pròpies creacions que pengeu a les xarxes, etc.

D'una banda, cada vegada que vulguem utilitzar fotografies, vídeos, textos o qualsevol tipus de document que han creat altres persones, hem de tenir molta cura, ja que posseeixen uns drets d'autor i hi ha algunes accions que són il·legals. L'expressió drets d'autor fa referència al conjunt de drets legítims que té una persona sobre la seva obra, ja sigui de naturalesa literària, artística o científica. Els autors tenen en exclusiva els drets d'explotació de la seva obra, reproducció, distribució, comunicació pública i transformació. En conclusió, sempre que vulguem utilitzar material aliè, hem de citar la font d'on prové i, si no està especificada i no tenim clar a quina llicència està subjecte, hem d'intentar contactar amb l'autor per demanar-li permís, si no no podem fer-ne ús.


D'altra banda, per tal de protegir el nostre material que pengem a Internet, com ara aquest bloc, sempre podem crear la nostra llicència a través de Creative 
Logo Creative Commons
Commons. Creative Commons és una corporació gratuïta que ofereix la possibilitat de restringir l'ús que poden fer terceres persones sobre els teus materials.


Finalment, tractar aquesta temàtica m'ha fet pensar i reflexionar sobre si tots els materials (imatges, enllaços, vídeos, definicions) que he utilitzat i compartit en aquest bloc, les he citat adequadament per tal de no saltar-me cap llicència ni vulnerar cap dret d'autor. Per saber com s'han de citar tots els materials utilitzats, he consultat les normes APA, estil de citació estàndard creat per l'APA (American Psychological Association).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada