dimecres, 30 de març del 2016

Aprenem amb les TIC

El tercer grup, format per Montse Lluch, Marina Mañé, Lola Ruiz i Clara, va crear una Unitat Didàctica relacionada amb l'Àrea de Coneixement del Medi i basada en el cos humà i els seus sentits. Aquesta UD, està inserida en l'etapa d'Educació Primària i, està adreçada a alumnes de 2n de primària (de 7 a 8 anys).

Imatge del Bloc Coneixemenet del Medi
En primer lloc, per al desenvolupament de la UD, han creat un Bloc de l'assignatura anomenat "Coneixement del Medi" on estan penjades les diverses activitats que s'aniran realitzant i, on tant pares, com mestres, com infants poden participar.


Logo Kidrex - Font: Teachbytes
En segon lloc, al final de cada sessió sempre acabaran mostrant una curiositat als nens i nenes, fet que els motivarà i els mourà a buscar informació pel seu compte a casa. Abans però, la mestra els ensenyarà a cercar per Internet  mitjançant paraules clau, dates, etc. i, a través de Kidrex, un cercador segur i adaptat als més petits.

Logo Kahoot! - Font: Proyecto Educa Tajamar
D’altra banda, per tal de resoldre finalment les diverses curiositats, faran servir l'aplicació en línia Kahoot, que consisteix en un concurs entre els alumnes, on disposen d'un temps determinat (si fos necessari, el temps es pot parar) i, de diverses opcions (quatre) per a cada pregunta-curiositat.

Per últim, per tal d'avaluar d'una forma més global els aprenentatges dels alumnes, han decidit fer ús del programa Stop Motion, on els infants mitjançant l'ús de tauletes, hauran de crear un vídeo sobre el procés d'elaboració d'un mural-resum centrat en el cos humà. A través d'Stop Motion, també podran afegir-hi imatges, música de fons, sons, text, etc.

Una Vida Saludable

Pel que fa a aquesta Unitat Didàctica (Una Vida Saludable) creada per mi, destacar que està relacionada amb l'Àrea de Coneixement del Medi Natural i que, l'objectiu principal és que infants de 2n d'Educació Primària (de 7 a 8 anys), puguin adquirir bons hàbits alimentaris i esportius per tal de dur una vida saludable i, en la mesura del possible, lliure de malalties.

Aquesta programació està constituïda per 5 activitats de diversa índole (un conte, una sortida, una gimcana esportiva, etc.) que ajuden tant a l'exploració de coneixements previs i de concepcions alternatives, com a la consolidació i avaluació de nous conceptes i coneixements.

Captura de pantalla del JClic: Menjar be! - Font:
Comissió del medi abient del Sagrat Cor
En la primera activitat (Cada Aliment al seu Lloc!), les TIC estan presents a través de la utilització d’ordinadors i de la realització d’un JClic (joc interactiu), JClic: Menjar bé!. Considero que l’ús d’aquest joc és molt adequat, ja que tracta els conceptes que s’acaben de treballar a l’aula i, a través d’una forma lúdica, divertida i diferent, ofereix als alumnes la possibilitat de què puguin adonar-se dels seus coneixements i de si han fet progressos. A més a més, aquest element servirà a la mestra com a element avaluatiu.

Portada del llibre "Lluís i e senyor Kandinsky"
- Font: Òscar Julve
Al llarg de la segona activitat (Aprenem Llegint!), es projectarà a la pissarra digital el llibre “Lluís i el senyor Kandinsky”, creat pels germans Gassol (jugadors de bàsquet) i els germans Roca (millors cuiners del món) i, mitjançant aquest recurs es promourà una bona alimentació i una activitat física diària. Crec que la utilització d’un conte com a element pedagògic sempre és molt enriquidor, ja que els alumnes de seguida s’interessen per les històries i més, si són de ficció i les han escrites personatges famosos. Durant la lectura del llibre, els alumnes en tot moment tindran aquest suport visual que els ajudarà a no perdre el fil, encara que també podran disposar d’aquest mateix llibre en format paper. 

Captura de pantalla del Joc Piràmide Alimentària
- Font: 5 al Dia
D’una banda, en la primera part de la tercera activitat (Què Mengem?), s’utilitzarà la pissarra digital per tal de crear senzills gràfics i estadístiques. L’objectiu principal en utilitzar aquest recurs tecnològic és que els alumnes puguin veure d’una forma més visual el resultat de les preguntes que s’estan realitzant. D’altra banda, en la segona part de l’activitat, la nutricionista utilitzarà un joc interactiu sobre la piràmide alimentària per tal de fer més emocionant, divertida i interessant l’explicació de continguts. Finalment, la nutricionista podrà utilitzar la pissarra digital per projectar informació o imatges relacionades amb la diabetis i l’obesitat.

Logo Programa Word - Font: Wikimedia Commons
En la quarta activitat (Sortida al Mercat!), els alumnes estaran en contacte amb diversos aparells electrònics. D’una banda, al mercat podran utilitzar una calculadora per calcular el canvi que els haurien de tornar els botiguers o, per calcular quants diners els queda per poder seguir comprant aliments. Mitjançant l’ús d’aquest aparell, es facilitaran i s’agilitzaran els càlculs, sobretot, en els més menuts. D’altra banda, al mercat també podran i, de fet hauran, de fer servir una càmera fotogràfica per tal d’immortalitzar tots aquells aliments que han comprat de forma fictícia i que després utilitzaran per elaborar un menú saludable i equilibrat. Tot i que la utilització d’aquests dos aparells electrònics no és indispensable per al desenvolupament de l’activitat, trobo que poden ser elements molt motivadors pels alumnes. Finalment, un cop a l’escola, per elaborar el menú, els alumnes faran ús dels ordinadors de l’aula d’informàtica i del programa informàtic Word. D’aquesta senzilla forma, podran veure plasmats els coneixements adquirits i, es podran adonar dels seus progressos.

Imatge notes musicals - Font: Enciclopèdia de la Música
En l’última activitat (Fem Esport!), les TIC estan introduïdes mitjançant reproductors d’àudio. A cada prova hi haurà un reproductor que anirà emetent una endevinalla relacionada amb algun dels conceptes que han estat treballant a les sessions anteriors i que, els alumnes hauran d’endevinar per poder realitzar l’activitat física. Considero que el fet d’introduir aquests reproductors i aquestes endevinalles, farà que els alumnes tinguin més interès per la gimcana i, provocarà que vulguin respondre totes les endevinalles, cosa que per fer, hauran de pensar i reflexionar profundament sobre el que han treballat i après. 

Les Formes Geomètriques

El passat dijous 31 de març, vam finalitzar el primer apartat de l’assignatura d'Alfabetització Digital amb la nostra professora Nati Cabrera i, vam dedicar la sessió a exposar per grups les Unitats Didàctiques que havíem dissenyat i que, destaquen per un gran ús de les TIC. En aquest post i en els sis següents (Una Vida Saludable, Creem la nostra Llegenda a partir de les TIC, Aprenem amb les TIC, About me, Coneixem els Elements de Relleu de la nostra Terra i Viatge Natural pel Parc del Castell), us explicaré una mica de què tracta cada Unitat Didàctica i com s’utilitzen en ella les noves tecnologies.

El primer grup que va exposar i que estava format per Jessica Febas, Lourdes Juan, Nicole Leyva i Aroa Sala, va crear una Unitat Didàctica relacionada amb l'Àrea de Matemàtiques que es basava en l'aprenentatge de les Formes Geomètriques, saber-les identificar, dibuixar i utilitzar en diversos contextos a través de recursos virtuals i, en el treball cooperatiu dels seus alumnes a través de grups interactius. Aquesta UD està inserida en l’etapa d'Educació Infantil i, va dirigida a nens i nenes de P5 (de 5 a 6 anys).


Logo Educaplay - Font: Adrformacion
Per començar, les nostres companyes ens van explicar tot un seguit d’activitats que fomentaven sobretot l’aprenentatge nom-forma geomètrica i que, havien trobat a l’aplicació en línia EducaPlay. Aquesta aplicació en línia destaca perquè també et permet rear les teves pròpies activitats i compartir-les i, per oferir un ampli ventall d’activitats ja creades. Una d’aquestes activitats consistia en el fet de dibuixar mitjançant només formes geomètriques, diversos objectes o animals senzills i amb unes formes bastant definides com ara: una casa, un arbre, una girafa, etc.

Captura de pantalla del joc Shapebot Showroom
A continuació, també van explicar-nos que a la pàgina web Anglès 365 havien trobat un joc digital molt divertit que consistia en la creació d'un robot a través de figures geomètriques. 



Logo Story Jumper - Font Shayla Palao Bosch
Finalment, l'última activitat que havien dissenyat consistia en la lectura d'un conte digital que elles mateixes havien creat a través de l'aplicació StoryJumper i que, estava replet de figures geomètriques que els nens i nenes havien d'anar identificant.

Logo Nearpod - Font: Ashland Tech
En resum, pel que fa a les TIC, aquesta unitat didàctica requereix recursos materials com ara: diverses tauletes (amb l'aplicació Nearpod que serveix per interconnectar entre si les diverses tauletes, permetent a la mestra dur a terme un seguiment dels progressos dels seus alumnes) i una pissarra digital i; diversos recursos en línia com ara: EducaPlay, Shapebot Showroom StoryJumper.

dijous, 17 de març del 2016

Recursos i Eines per al Treball Cooperatiu

Bon dia! Avui us explicaré alguns dels recursos i de les eines que podeu utilitzar a l'hora de realitzar treballs en grup, sobretot, quan els components d'aquest no viuen en la mateixa població o bé, quan tenen altres ocupacions i la seva disponibilitat és molt reduïda.

Logo Whatsapp - Font DM diseño mulyimedia
En primer lloc, un dels recursos més útils pel que fa a la comunicació i que, a més a més, permet crear grups és l'anomenat Whatsapp. Amb aquesta aplicació a part de poder escriure missatges, enviar fotografies, vídeos, notes de veu, ubicacions i, contactes, ara també es poden enviar i compartir documents en format pdf. A l'hora de fer servir-la, es pot fer via mòbil o bé, a través de l'ordinador amb l'aplicació en línia Whatsapp Web, abans però, amb el mòbil hauràs d'escanejar un codi QR.

Logo Google Drive  - Font: Wikimedia Commons
En segon lloc, una de les eines més utilitzades pel que fa a l'emmagatzematge i compartiment d'arxius és Google Drive. Aquesta aplicació permet crear un espai virtual al qual es pot accedir des de qualsevol dispositiu sempre i quan tingui connecció a Internet. Aquí, es poden allotjar tota mena d'arxius: documents word, fulls de càlcul, presentacions, formularis, fotografies, vídeos, etc. i, es poden organitzar en carpetes i en subcarpetes. Aquesta eina permet compartir tots els arxius i, a més a més, permet a totes les persones amb qui s'ha compartit el document treballar-lo a la vegada.

Per últim, m'agradaria comentar que Google també disposa d'altres recursos molt útils com ara: Google Calendar, calendari en línia en el qual es poden apuntar tota mena d'esdeveniments i crear planificacions (distribució de les tasques i del temps) que es poden compartir i; Google Hangouts, aplicació multiplataforma de missatgeria instantània que permet enviar missatges, realitzar videotrucades i rebre trucades telefòniques (aquestes trucades però, poden tenir un cost).
Logo Google Hangouts - Font: Brands of the World
Logo Google Calendar - Font: Wikipedia

dimecres, 16 de març del 2016

Drets d'Autor i Creative Commons

Segur que més d'una vegada us heu preguntat sobre si podeu utilitzar els recursos i continguts que han elaborat altres persones i que heu trobat a Internet, sobre com ho podeu fer, sobre com podeu autoprotegir les pròpies creacions que pengeu a les xarxes, etc.

D'una banda, cada vegada que vulguem utilitzar fotografies, vídeos, textos o qualsevol tipus de document que han creat altres persones, hem de tenir molta cura, ja que posseeixen uns drets d'autor i hi ha algunes accions que són il·legals. L'expressió drets d'autor fa referència al conjunt de drets legítims que té una persona sobre la seva obra, ja sigui de naturalesa literària, artística o científica. Els autors tenen en exclusiva els drets d'explotació de la seva obra, reproducció, distribució, comunicació pública i transformació. En conclusió, sempre que vulguem utilitzar material aliè, hem de citar la font d'on prové i, si no està especificada i no tenim clar a quina llicència està subjecte, hem d'intentar contactar amb l'autor per demanar-li permís, si no no podem fer-ne ús.


D'altra banda, per tal de protegir el nostre material que pengem a Internet, com ara aquest bloc, sempre podem crear la nostra llicència a través de Creative 
Logo Creative Commons
Commons. Creative Commons és una corporació gratuïta que ofereix la possibilitat de restringir l'ús que poden fer terceres persones sobre els teus materials.


Finalment, tractar aquesta temàtica m'ha fet pensar i reflexionar sobre si tots els materials (imatges, enllaços, vídeos, definicions) que he utilitzat i compartit en aquest bloc, les he citat adequadament per tal de no saltar-me cap llicència ni vulnerar cap dret d'autor. Per saber com s'han de citar tots els materials utilitzats, he consultat les normes APA, estil de citació estàndard creat per l'APA (American Psychological Association).

dilluns, 14 de març del 2016

Una nova eina SYMBALOO!

Heu sentit a parlar alguna vegada sobre Symbaloo?
Symbaloo és una increïble eina que serveix per organitzar el nostre espai virtual, ja que ens permet recollir en una sola pàgina web anomenada webmix, totes les pàgines i aplicacions en línia que utilitzem diàriament com ara: blogger, facebook, instagram, twitter, youtube, gmail, google drive, google traductor, wordreference, corrector softcatalà, wikipedia, etcètera, per tal de tenir-les al nostre abast d'una forma més ràpida i senzilla.

Pel que fa als meus inicis amb Symbaloo, comentar-vos que seguint les diapositives que us he enllaçat més abaix, m'ha estat molt fàcil registrar-me, tot i que, igual que em va passar amb Twitter, per acabar d'activar del tot el compte he hagut d'entrar al meu correu electrònic. Un cop finalitzat aquest primer pas, he començat a personalitzar el meu perfil afegint una imatge de perfil, la meva data de naixement i informació útil sobre mi. Tot seguit, he començat a afegir blocs (pàgines i aplicacions) a la meva webmix habitual i, he canviat la imatge de fons. Per acabar, m'he posat a cercar webmixs relacionades amb l'educació i, he començat a crear la meva pròpia webmix sobre aquesta temàtica.

A continuació, us adjunto la meva webmix habitual, la webmix que estic creant sobre recursos educatius útils i, tres de les webmixs relacionades amb l'educació que he trobat i que m'han semblat força interessants.

http://www.symbaloo.com/home/mix/13ePBeW4F2 (Webmix pròpia habitual: Inici).

http://www.symbaloo.com/home/mix/13ePBeW4MX (Webmix pròpia sobre l'educació: Webmix Educativa).


http://www.symbaloo.com/home/mix/educacion-infantil (Webmix Educación Infantil, conté des de contes educatius fins a diaris).

http://www.symbaloo.com/home/mix/jcliceducacioninfantil (Webmix JClic Educación Infantil, repleta de jocs digitals "JClics" per als més petits).

http://www.symbaloo.com/home/mix/edu-symbaloo (Webmix EDU-Symbaloo, conté pàgines educatives d'arreu del món).

Per a tots aquells que vulgueu endinsar-vos en aquesta nova eina, per registrar-vos i donar les primeres passes, podeu ajudar-vos d'aquestes diapositives creades per Luisa Martínez http://www.slideshare.net/quintoysexto/tutorial-symbaloo-10056256 o bé, d'aquest vídeo tutorial de Youtube https://www.youtube.com/watch?v=kzO3h9s0KSo.

Quina és la qualitat d'aquest BLOC?

Autoavaluar-nos sempre és una tasca àrdua, ja que és molt difícil avaluar de forma totalment crítica una feina que tu mateix has fet i, a la qual li has dedicat esforç i temps. Tot i això, la nostra mestra d’Alfabetització ens ha proposat el repte d’avaluar el nostre projecte transversal de l’assignatura, aquest bloc, a partir de la següent rúbrica:

Font: Andre Churches - Blog Journalling Rubric - Bloom's Digital Taxonomy
En primer lloc, pel que fa a l'apartat anomenat Blogging, destacar que em situaria al tercer nivell. D'una banda, considero que les meves entrades, tant visualment com externament, estan ben estructurades, ja que en elles hi ha paraules en negreta i en cursiva (per destacar conceptes), paraules que posseeixen enllaços (per facilitar l'accés a més informació) i, el seu text està justificat i dividit en diferents paràgrafs (introducció, desenvolupament i, normalment, conclusió). A més a més, les entrades que he creat estan redactades a partir d'un llenguatge formal, inclouen un vocabulari ric i, rarament posseeixen erros gramaticals. D'altra banda, tot i que les entrades no estan estretament relacionades les unes amb les altres, hi ha cohesió entre elles, ja que totes formen part dels aprenentatges que hem anat realitzant a l'assignatura i, per tant, en major o menor grau estan relacionades amb les TIC i l'educació. Finalment, considero que les imatges i enllaços de les entrades són apropiats, ja que ofereixen informació extra al lector o, ajuden a fixar-la, tot i això, cal remarcar que normalment les fonts d'origen d'aquests materials no estan esmentades, però d'ara endavant, procuraré fer-ho.

En segon lloc, pel que fa a l'apartat Understanding, destacar que també em situaria al tercer nivell, ja que les entrades que he realitzat, mostren coneixement i profunditat en el tema tractat (contenen enllaços amb material de suport, com ara, tutorials). A més a més, com ja he comentat, les entrades expressen els aprenentatges i les activitats que he anat realitzant al llarg de l'assignatura i, per tant, considero que estan totalment relacionades amb tot allò que s'han anat tractant a classe. Finalment, l'opinió personal en aquestes entrades s'ha quedat bastant reduïda a l'indispensable i, normalment, està expressada en un estil apropiat i, en relació amb el que s'està explicant.

Per últim, pel que fa a l'aparat Timeliness, destacar que em tornaria a situar també en el tercer nivell. Totes les entrades estan ordenades cronològicament, encara que algunes d'elles no estan escrites el mateix dia que es van tractar a classe, ja que estic realitzant el Practicum I i, és molt difícil anar totalment al dia com la resta, per tant, pot haver-hi una sèrie de dies on no hi ha entrades i, d'altres on es poden trobar més d'una. Pel que fa als comentaris, destacar que els he contestat tant aviat com m'he adonat i que, per tant, no hi ha gaire separació en el temps entre comentari i resposta.

En conclusió, considero que la qualitat del meu bloc és alta, ja que totes les entrades estan estretament lligades amb l'assignatura d'Alfabetització Digital, principal objectiu del bloc i, a més a més, ofereixen informació i recursos interessants d'una forma clara.  No obstant això, totes les coses sempre es poden millorar i aquest bloc no és una excepció, ja que, per exemple, podria intentar citar les fonts de les imatges o escriure les entrades d'una forma més periòdica.

diumenge, 13 de març del 2016

Usos educatius d'un BLOC!

Benvolguts i Benvolgudes!

Després de penjar en aquest bloc diverses entrades parlant sobre les TIC (Twitter, competències digitals dels docents, com cercar referents fiables, ús del mòbil a l'aula...), crec que ha arribat l'hora de parlar sobre els possibles usos educatius d'un BLOC. Les funcions educatives que poden tenir els blocs són infinites, però personalment les he dividit en tres grans grups: mestres, alumnes i, pares i mares (famílies).

D'una banda, els mestres a través del bloc poden compartir tota mena de material: fotografies, vídeos, podcasts, presentacions multimèdia, notícies, enllaços, etc. D'aquesta forma, ofereixen als seus alumnes la possibilitat de tenir accés directe a tot allò que fan servir a l'aula des de qualsevol indret, com ara, la seva casa o la biblioteca municipal. A més a més, mitjançant el bloc els mestres poden crear recordatoris ("Recordeu que demà heu de portar paper de diari per a la classe de visual i plàstica; Recordeu que dimarts que ve hi haurà control de matemàtiques; Recordeu que per l'excursió heu de portar una gorra i crema solar, etc.") i, compartir els seus plans educatius. 

D'altra banda, els alumnes a través del bloc també poden practicar i millorar les seves capacitats i habilitats pel que fa a la redacció, expressió i creativitat, ja que poden escriure i debatre, de forma individual o col·laborativa, sobre diversos temes o bé, poden crear i compartir les seves pròpies publicacions sobre notícies, temes d'actualitat, els seus sentiments, etc. i, editar-les tantes vegades com vulguin. A través d'aquestes publicacions, els alumnes poden obtenir un feedback pràcticament instantani tant per part del mestre com per part dels seus companys i, el mestre pot obtenir informació sobre els seus alumnes. L'ús d'un bloc a l'aula és ideal, ja que permet que tothom tingui la mateixa oportunitat d'expressar-se i, els motiva i incita a experimentar i a prendre riscos com a escriptors. 

Per últim, els blocs també poden ser molt útils perquè els pares i mares puguin mantenir una relació i estar en contacte permanent amb els mestres dels seus fills i filles. Podran veure els progressos dels seus fills i, podran anar seguint les activitats què van fent tant a l'escola (la Castanyada, el Carnestoltes, Santa Cecília, Sant Jordi), com fora (excursions, colònies...), mitjançant l'ús de fotografies i petits textos.

- Edublogs. Ten Ways To Use Your Edublog.
<http://edublogs.org/10-ways-to-use-your-edublog-to-teach/[Consultat en línia: 13/03/2016].
- University of Michigan. Using Blogs in the Classroom.<http://www.lsa.umich.edu/UMICH/sweetland/Home/Instructors/Teaching%20Resources/UsingBlogsintheClassroom.pdf[Consultat en línia: 13/03/2016].
- Thanh Nguyen. Blogs in Education.

Un nou món TWITTER!

Abans de res, m'agradaria disculpar-me per la tardança a l'hora de penjar aquesta entrada, ja que ja fa diversos dies que vam treballar l'aplicatiu Twitter a classe, però degut a què el dia 22 de febrer vaig començar el Praticum I a l'Escola Bressol Municipal de l'Ajuntament de Barcelona el Timbal (EBM el Timbal) que, gairebé no he tingut temps per al bloc.

En primer lloc, m'agradaria comentar que sempre havia sentit parlar sobre Twitter i sobre els seus hashtags (#), però mai havia tingut la necessitat de crear-me un compte, ja que cap dels meus coneguts o amics l'utilitzava de forma diària per comunicar-se, fins que l'altre dia a classe la professora ens va animar a fer-nos un compte, tot explicant-nos les infinites possibilitats que té com a buscador d'informació actual.

En segon lloc, m'agradaria parlar-vos sobre els meus primers avenços en aquest aplicatiu, com ja us he explicat, completament nou per a mi. Per començar, el procés de registrament va ser bastant fàcil, només vaig haver de seguir les passes que m'anaven indicant i, un cop ja havia omplert el que em demanaven, em van enviar un correu a la meva adreça electrònica per tal de confirmar que donava d'alta el meu usuari i activar així definitivament el meu compte. Tot seguit, vaig començar a personalitzar el meu perfil, tot pujant una imatge de perfil i de portada, afegint informació addicional i d'interès al perfil com ara la meva data de naixement, els meus estudis i un enllaç directe a aquest bloc. A més a més, vaig començar a seguir als meus amics i a pàgines d'organitzacions i fundacions que m'interessaven. Per acabar, vaig fer una recerca sobre temes d'actualitat d'educació, vaig retweetejar un tweet i vaig fer un tweet propi on utilitzava el nou hashtag creat per la meva classe d'Alfabetització Digital (#Digitalteachers1).

Finalment us animo a què us registreu i pugueu gaudir de les possibilitats que us ofereix aquesta xarxa social i, per a tots aquells interessats en l'educació, a continuació us adjunto una sèrie de comptes interessants a seguir:

-@CCEFinland, CEE és una cooperativa de recerca internacional basada en l'organització, l'educació i l'invenció pedagògica creativa.
-@Edu21_cat, Edu21 promou la millora de l'educació en tots els seus aspectes, mitjançant el debat, la reflexió pedagògica i, l'impuls i divulgació de projectes d'innovació.
-@educacion3_0, Revista Educación 3.0 és la revista de l'aula del segle XXI, on exposa continguts i recursos en paper, web i xarxes socials.
-@educacionTIC, Educación TIC és un punt de trobada per compartir informació i continguts sobre l'educació.
-@educaINTEF, Educación INTEF està creada per l'Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.
-@ensenyamentcat, està creada pel Departament d'Ensenyament i la Generalitat de Catalunya.
-@FundacioBofill, Fundació Jaume Bofill és una fundació que impulsa reptes sobre l'educació a Catalunya amb debats, recerques i innovacions.
-@NSWEducation, Publica notícies i informació sobre el NSW Departament d'Educació.
-@RosaSensat, L'Associació de Mestres Rosa Sensat lluita per garantir una educació de qualitat per a tothom.
-@xtec, XTEC és la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya creada pel Departament d'Ensenyament i la Generalitat de Catalunya.

PD: Aquí podeu veure com és el meu compte de Twitter @claaudiag7. Al bloc he afegit un gadget que us permet accedir a ell directament.


How to keep safe Online?

Des de l'inici d'aquest curs 2015-2016 que, de forma extraescolar, estic cursant el nivell B2.1 d'anglès i, l'altre dia, se'ns va proposar escriure un article curt on parléssim i donéssim consells sobre: Com mantenir-nos segurs si anem caminant per la muntanya (How to keep safe if you go walking in the mountains), Com mantenir-nos segurs en un dia a la platja (How to keep safe on a day at the beach) o, sobre Com mantenir-nos segurs a Internet (How to keep safe Online). Donat que des de l'assignatura d'Alfabetització Digital hem creat aquest bloc relacionat amb Internet i les noves tecnologies, vaig considerar que seria perfecte i que us podria interessar que realitzés la redacció sobre l'última temàtica (How to keep safe Online).

A continuació us he adjuntat el petit article que vaig crear, espero que us sigui de gran utilitat.

How to keep safe Online?

Nowadays, information and communication technologies are everywhere including school. If you are a teacher or a parent, you have to teach your students or siblings how they can be safe using them.

Fist of all, it is very important to maintain your privacy and, for this reason, the creation of good passwords that include numbers, letters, capital letters and symbols is important. Make sure that you do not put your name or surnames, the day of your birthday or other words that can be easy discovered because they are directed related to you.


Secondly, you never have to put persona information (like your mobile phone number or your credit account) on the websites. Moreover, do not forget to cover the front camera of your computer because the hackers can turn it on easily and film you.


Finally, we have to reach them that they never have to meet a person they have found on Internet because the things that he/she has told them could not be real.


To sum up, if you promote these few tips to your students and siblings, I am sure they will be safe online.

dimecres, 2 de març del 2016

Competències Digitals dels Docents

L’entrada de l’altre dia feia referència a com podem trobar referents fiables a la xarxa i, en ella us animava a investigar una miqueta sobre les competències digitals que haurien de tenir els docents. Per a tots aquells que esteu interessats en el tema, però que no heu tingut temps per investigar, ara us resumiré una mica la informació que vaig trobar, però abans de començar, us faré cinc cèntims sobre alguns conceptes que s'haurien de tenir clar com ara: què significa ser un analfabet; què significa ser un analfabet digital; quins tipus d'alfabetització digital hi ha i, quines dimensions té l’aprenentatge d’una competència digital.

En primer lloc, a grans trets considerem analfabet a aquella persona que no sap ni llegir ni escriure i, considerem analfabet digital a aquella persona que no sap desenvolupar-se de forma autònoma en la nova Societat de la Informació i el Coneixement, és a dir, aquella persona que no sap utilitzar la tecnologia, que no sap comunicar-se a través d'ella, que no sap fer recerques, que no sap gestionar la informació virtual i que, entre d'altres, no sap treballar en xarxa.

En segon lloc, pel que fa als tipus d'alfabetització explicar que hi ha: l'Alfabetització en mitjans de comunicació audiovisual (Media Literacy); l'Alfabetització informacional (Information Literacy) i, l'Alfabetització TIC (Computer Literacy/ ICT Literacy).

Finalment, comentar que segons Jordi Vivancos els coneixements, capacitats, habilitats i actituds que s’han de desenvolupar en l'aprenentatge de la competència digital es poden agrupar en sis dimensions: la comunicacional, la col·laborativa, la creativa, l'ètica, la instrumental i, la cognitiva.

Un cop aclarits breument aquests conceptes, ja podem començar a parlar sobre les competències digitals que han de tenir els docents, és a dir, sobre què han de saber, què han de saber fer, què han de promoure, com han d'ensenyar... 

El professorat ha d'/de: 
- Conèixer i aplicar les TAC (Tecnologies d'Aprenentatge i Comunicació) per a la millora dels resultats i l'èxit escolar.
- Ser competent i seleccionar recursos digitals per a tot el seu alumnat.
- Estar capacitat per utilitzar els sistemes de projecció.
- Utilitzar les tecnologies habitualment en la preparació de materials de treball.
- Tenir els coneixements i les habilitats necessàries per utilitzar els entorns digitals d'ensenyament-aprenentatge del centre.
- Garantir la inclusió digital de tot l'alumnat a partir de les seves capacitats individuals pel que fa a l'accessibilitat i tecnologies de suport necessàries.
- Conèixer i tenir en compte els aspectes legals vinculats als usos ètics de les tecnologies digital.
- Planificar i acompanyar l'alumnat en l'assoliment de la competència digital com a competència transversal, fer-ne el seguiment i avaluar-lo.
- Plantejar i participar en activitats col·laboratives interdisciplinars en entorns digitals.
- Saber identificar les seves necessitats en relació amb les TAC. 
- Compartir la seva experiència formant part de la comunitat de educativa.
- Tenir la capacitat de construir una xarxa de relacions i referències per actualitzar i compartir els seus coneixements en entorns digitals.

Els enllaços que he consultat per a l'apartat de les competències digitals dels docents són:

- Català
Generalitat de Catalunya. Tema 3: Competència Digital Docent i Desenvolupament Professional.
- Espanyol
Govern d’Espanya i INTEF (Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del Professorat), (2013). Marco Común de Competencia Digital Docente.
- Internacional-Anglès
UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization), (2011). Media and Information Literacy Curriculum for Teachers.
<http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/media_and_information_literacy_curriculum_for_teachers_en.pdf>[Consultat en línia: 2/02/2016].